Grensformaliteiten:

Voor een bezoek aan Kroatië dient u in het bezit te zijn van een geldig Belgisch paspoort of een geldige reispas, die na terugkeer in België nog minstens 3 maanden geldig moet zijn. Een visum is niet nodig voor Belgen die korter dan 3 maanden blijven. Voor de auto  moet U natuurlijk in het bezit zijn van uw rijbewijs . Op de groene kaart van de verzekering  moet HR vermeld staan, indien niet vraag even bij Uw verzekeringsmakelaar voor een nieuw formulier . Men moet als men met een trailer in Kroatië rijdt in het bezit zijn van een tweede gevarendriehoek en ook moet U een stel reservelampen voor de auto & trailer in de auto hebben . Het gebruik van de dimlichten is overdag verplicht in de winter (vanaf de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart).

Boot varen :

Voor de boot neemt men mee: vlaggenbrief, eigendomsbewijs, verzekering en vaarbewijs, elke boot moet men aanmelden bij de havenkapitein (Lučka Kapitanija) ter plaatse, mits betaling van een jaarlijkse premie kan men dan varen op de Kroatische wateren. Als het kan laat dan uw verzekeringspapieren vertalen door de verzekering naar het kroatisch, het gemakkelijkste is dat alle papieren in het Engels zijn.

Medisch : 

 

Vraag aan uw ziekenfonds het formulier BE HR 111 aan, als u medische hulp nodig heeft wordt alles betaald of terugbetaald door de dienst Eurocross in Brussel ( tel. 02 51 50 395 ).

Invoerrechten :

Aan in- en uitvoer van persoonlijke bagage zij geen grenzen gesteld. Vrij invoeren van 200 sigaretten, 50 sigaren of 250 gr tabak, 1 l wijn, 1 l gedistilleerde drank, 0,25 l eau de toilette en 50 ml parfum per persoon.

Bij aankopen van producten van meer dan 500 kuna die bestemd zijn voor de uitvoer, krijgen buitenlanders bij het verlaten van het land en bij het tonen van een belastingsbon, de btw van 22 % terugbetaald. Dit geld niet voor sigaretten of alcohol.

Verkeersongeval :

Bij een ongeval altijd de politie verwittigen en een attest vragen (potvrda). Dit heeft men nodig om Kroatië te verlaten. Een auto met grote blikschade zonder attest laat men niet over de grens, i.v.m een ongeval met vluchtmisdrijf. Indien u een boete krijgt en direct contant betaald is het  steeds maar de helft van de opgelegde boete , omdat er dan minder administratie nodig is , u krijgt steeds een betalingsbewijs.

  • Voor jonge bestuurders (tot 24 jaar) geldt een limiet van 120 km/u op autosnelwegen, 100 km/u op wegen voor snel verkeer en 80 km/u op andere wegen.
  • Bij het slepen van een defect voertuig : maximum 40 km/u
Huisdieren :

Het is geweldig leuk om je huisdier mee te nemen op vakantie. Voordat je besluit om te reizen met je huisdier, zorg ervoor dat je jezelf goed informeert over de benodigde papieren en vaccinaties, niet alleen vereist voor Kroatië, maar ook voor de landen waar je doorheen moet reizen om er te komen.

Voor de huisdieren heeft men een internationaal inentingsbewijs nodig dat minstens 15 dagen oud moet zijn en maximum 6 maanden oud mag zijn.

Voor de huisdieren moet men een toelating hebben van de huiseigenaar en een taks betalen van € 10 per overnachting van .

 Stroom : 

 Zoals overal in Europa heeft Kroatië 230 V wisselstroom en zij hebben stekkers met randaarde . 

Tijd : 

 Er is geen verschil met België in verband met de tijdszone, ook niet met het zomeruur.

 Maximale Snelheid : 

 Op rijkswegen en snelwegen mag je met een auto met trailer enkel 80 km rijden.

 

 Promille : 

 De promillegrens is 0,5 promille voor personen ouder dan 24 jaar, jonger dan 24 jaar is de grens 0.

  • 0,5 pro mille
  • 0,0 pro mille voor:
    • beroepschauffeurs
    • voertuigen van meer dan 3,5 ton
    • jonge bestuurders (tot 24 jaar)

Dus glaasje op laat je rijden!!!

 Telefoneren : 

Kroatië beschikt over een van de modernste telefoonnetten van Europa. Als u vanuit België naar Kroatië wilt telefoneren draait u eerst 00.385 gevolgd door het netnummer (zonder de 0) en het abonneenummer. Vanuit Kroatië naar België draait u eerst 0032, gevolgd door het netnummer (zonder de 0) en het abonneenummer. Het goedkoopste belt u tussen 22.00 en 06.00 uur  en met een telefoonkaart, deze zijn te koop bij kiosken, tankstations, postkantoren e.d. Het is natuurlijk verboden om te telefoneren achter het stuur .

In Kroatië zijn er op het moment drie verschillende netten Mobile Phone 099, Cronet 098 en Vipnet 091 .

Belangrijke telefoonnummers : 

Sla deze nummers op in uw GSM
Politie  92
Brandweer  93
Ambulance 94
Nood op de weg  1987
Zeereddingsdienst 9155

 

 

Openingstijden :

Postkantoren, banken en winkels zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag geopend van 7.00 tot 12.00, en later op de dag weer van 17.00 tot 19.00. Op zaterdag zijn de winkels geopend van 7.00 tot 13.00 en van 17.30 tot 20.00, terwijl de banken en de postkantoren dan gesloten zijn. In het toeristenseizoen blijven veel winkels langer geopend, terwijl ook de banken en postkantoren de openingstijden aanpassen, dit kan van plaats tot plaats verschillen. 

 

Bereikbaarheid :

Kroatië is dichterbij dan de meeste mensen denken: Afhankelijk vanwaar men vandaan komt en waarheen men naartoe moet is de afstand minstens 1200 kilometer. Er zijn verschillende vormen van vervoer naar het land toe:

 Per auto :

De snelste route is via Duitsland en Oostenrijk. Vanaf Oostenrijk kan men of via Italië en Slovenië (voornamelijk voor west-istrië ), of direct via Slovenië. Tot diep in Slovenië is alles snelweg, wel zijn enkele snelwegen in Italië, Slovenië en Oostenrijk tolwegen. Kroatië heeft met alle buurlanden genoeg grensovergangen om het toeristische -zaken- en vrachtverkeer snel af te handelen. Men moet altijd met de lichten van de auto rijden in Slovenië en Kroatië. Tevens moet u een vignet kopen aan de grens van Oostenrijk  en aan de grens van Slovenië. € 7,9 voor het vignet van Oostenrijk dit is 10 dagen geldig  of € 15,8 voor 20 dagen  of € 22,9 voor 2 maanden en € 15 voor Slovenië dit is 7 dagen  geldig of € 30 voor 1 maand.

Per trein : 

Vanuit België zijn er geen rechtstreekse treinverbindingen met Kroatië . Om daarheen per trein te reizen moet men overstappen in het Duitse München, vanwaar rechtstreekse dag- en nachttreinen rijden naar Zagreb en Rijeka.

Binnenlandse treinroutes:


Het spoorwegnet in Kroatië is beperkt, maar in de afgelopen jaren zijn veel verbeteringen aangebracht. Nieuwe treinen voorzien van airconditioning rijden nu tussen Zagreb en Split (2x per dag), Rijeka (3x per dag) en Osijek (5x per dag). Het maken van treinreizen door Kroatië is nu veel comfortabeler en sneller geworden. Voorheen duurde de reis van Zagreb naar Split wel 9 uur, maar vandaag de dag is de reis slechts 5,5 uur langs, en loopt via een zeer mooie panoramische route. Het nationale spoorwegnet in Kroatië verbindt alle grote steden, behalve Dubrovnik.

Per vliegtuig : 

De nationale luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines vliegt vrijwel dagelijks vanuit Amsterdam naar de hoofdstad Zagreb. Van daaruit zijn er verbindingen naar binnenlandse luchthavens Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. In de zomer zijn er rechtstreekse vluchten vanuit Brussel of Charleroi naar Rijeka , Pula, Split, Zadar en Dubrovnik. De vliegtijd naar Kroatië bedraagt een kleine 2 uur . U kan vliegen met Ryanair vanuit Charleroi naar de luchthaven van Rijeka op het eiland Krk en vandaar met de tranfertbus naar uw vakantiebestemming . Of naar Zadar en huurt daar een auto aan zeer democratische prijzen .

 

Diplomatieke vertegenwoordigingen :

Belgisch consulaat:

Pantovcak 125 D - 10000 Zagreb

Tel:  00385 (0)1 4578 901 

Fax:  00385 (0)1 4578 902

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nederlands consulaat:

Augusta Ceserca 6 , 2 e verdieping - 10000 Zagreb 

Tel: 00385 (0)1 464 2200

Fax: 00385 (0)1 464 2211

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kroatische Dienst voor toerisme in Belgie:

Oud Korenhuisplein 38 - 1000 Brussel

Tel: 0032 (0)2 550 18 87

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel even en zij sturen U gratis een mooie folder op .

Dienst voor toerisme in Nederland:

Arent Janszoon Ernststraat 199, 1083GV Amsterdam, Nederland 
Tel: 0031 20 661 6422

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bel even en zij sturen U gratis een mooie folder op .

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok