De Vlag :

De vlag van de republiek Kroatië bestaat uit drie kleuren rood, wit en  blauw, met in het midden het wapenschild van Kroatië. De lengte van de vlag is tweemaal de hoogte. Iedere kleur  rood, wit en  blauw hebben dezelfde afmeting. Het wapenschild is zo geplaatst dat de kroon ervan de rode baan en de onderkant van het schild de blauwe baan overlapt.

De vlag staat symbool voor de nationale hervormingsstrijd der Kroaten, en alle drie de kleuren waren ook aanwezig in het ceremoniële uniform van Ban ( onderkoning ) Josip Jelačić in 1848  die destijds alle Kroatische provincies herenigd heeft.

 

Het wapenschild :

Het wapenschild van de republiek Kroatië is een historisch wapen in de vorm van een schild. Het schaakpatroon heeft  vijfentwintig afwisselende rode met witte ( zilveren ) velden, waarbij het links bovenste veld rood is. Boven het schild is een kroon met vijf pieken(vijf kleinere wapenschilden) die van links naar rechts vertegenwoordigen, het oudste bekende Kroatische wapenschild en de wapenschilden van Dubrovnik, Dalmatië, Istrië en Slavonië.

De hoogte van de wapenschilden  in  de kroon zijn 2,5 maal de hoogte van de schaakvelden de breedte van alle velden zijn gelijk.

Het oudste bekende Kroatische wapenschild heeft een blauwe achtergrond met daarop een gele (gouden) zespuntige ster en daaronder een witte (zilveren) nieuwe maan.

Het  wapenschild  van Dubrovnik heeft een marineblauwe achtergrond met daarop twee rode banen.

Het  wapenschild  van Dalmatië heeft een blauwe achtergrond met daarop drie gele (gouden) leeuwenhoofden.

Het  wapenschild  van Istrië heeft een marineblauwe achtergrond met daarop een gele (gouden) geit met rode hoeven en hoorns.

Het  wapenschild  van Slavonië heeft een blauwe achtergrond met daarop  een gele (gouden) zespuntige ster en daaronder twee witte (zilveren) banen met daartussen een rode baan met daarop een marter .De ganse kroon is rood omlijnd.

Het Kroatische wapenschild is voor de eerste keer vertoond in Habsburg tussen 1508 en 1512 en gebruikt bij de kroning van Ferdinand de Eerste, koning van Kroatië in 1527.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok