Vanaf 1 januari is er nog enkel met euro te betalen in Kroatie. Biljetten kan u nog steeds omwisselen in een bank.

Munteenheid : 

De Kroatische munteenheid is de kuna, uitgegeven door de Nationale bank van Kroatië. 1 Kuna (=Marter) is weer onderverdeeld in 100 Lipa. De naam kuna komt van het diertje Kuna een marterachtige , de pels werd vroeger gebruikt als betalingsmiddel . De naam Lipa betekend linde. De afkorting die in de praktijk wordt gebruikt (bv. winkels of prijslijsten) is "kn", de internationaal "HRK". 1 Kuna is ongeveer € 0,13 waard, 1 euro ongeveer 7,35 Kuna.

Het Kroatische geld bestaat in totaal uit 9 munten en 8 bankbiljetten.

5 kn - Ban (Onderkoning) Petar Zrinski en Knez (Hertog) Fran Krsto Frankopan - Kroatische Nobelen uit de 17 eeuw; Herkenningsteken: Varazdin Fort;
10 kn - Juraj Dobrila - Kroatische bisschop , welke promoote het Kroatische Culturele recht en meewerkte aan het op het punt zetten van de Kroatische taal; Herkenningsteken: Ampfitheater in Pula.
20 kn - Ban (Onderkoning) Josip Jelacic - militaire held vanuit de revolutie in 1848; Herkenningsteken: Eltz Kasteel in Vukovar, en Vucedol Dove.
50 kn - Ivan Gundulic - Grootste Kroatische poeët van de 17 eeuw; Herkenningsteken: De stad Dubrovnik.
100 kn - Ivan Mazuranic - De eerste niet-adelijke Ban (onderkoning); Herkenningsteken: Kerk van de Heilige Vitus in Rijeka.
200 kn - Stjepan Radic - Politieke leider en stichter van de Kroatische Peasant's Party, vermoord in het parlement in Belgrado in 1928; Herkenningsteken: Stadshuis in Osijek.
500 kn - Marko Marulic - Grootste Kroatische poeët van de 15 en de 16 eeuw; Herkenningsteken: Diocletian paleis in Split en de figuur van een Kroatische Koning uit de elfde eeuw
1,000 kn - Ante Starcevic - Politieke leider , ideologist en stichter van de Kroatische Rechtse Party ; Herkenningsteken: monument voor Koning Tomislav en de kathedraal in Zagreb.


Geld wisselen is in alle banken, wisselkantoren en bij de meeste hotelrecepties mogelijk. De koers kan variëren van bank tot bank, de provisie kan tussen 1,5% en 3% liggen. Men kan met de Belgische of Nederlandse bankkaarten geld opnemen aan de bankautomaten in alle grote steden en toeristische plaatsen. Bij de meeste hotels en restaurants kunt u ook met uw creditcard terecht voor uw betalingen. Alle grote creditcards worden ruim geaccepteerd (Eurocard, Mastercard, Visa, Diners Club, American Express)
Het is zo goed als onmogelijk om in België of Nederland kuna te verkrijgen. Mocht dit wel lukken, dan is dat tegen een zeer onvoordelige koers. Het is te allen tijde voordeliger en eenvoudiger om het wisselen ter plaatse te doen . Let steeds op dat er buiten word vermeld” bez provicija” zonder kosten . U kan in alle benzinestations en supermarkten betalen met uw bankkaart , in de meeste restaurants niet.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok