Sinds 1991 is de republiek Kroatië onafhankelijk. Kroatië heeft 1777 kilometers kust aan de Adriatische Zee, met 1185 eilanden voor de kust (waarvan er 66 bewoond zijn). Telt men de eilanden mee dan is de totale kustlijn 5835 kilometer. Hoewel Kroatië niet aan de Middellandse Zee ligt, wordt het land vanwege het klimaat en de cultuur tot dat gebied gerekend. Kroatië heeft 4 buurlanden. Bij de kustplaats Neum wordt de Kroatische kust onderbroken door een corridor van 20 kilometer welke behoort tot Bosnië-Herzegovina. Deze corridor scheidt het gebied rondom Dubrovnik van de rest van het land.
De totale oppervlakte van het land bedraagt ca. 56.538 km. Kroatië heeft ongeveer 4,8 miljoen inwoners, waarvan er ruim 1 miljoen in de hoofdstad Zagreb wonen, gelegen in het noordwesten van het land. Nog eens 1 miljoen mensen wonen in de overige steden, de rest op het platteland en aan de kust.
De belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme, het meeste verkeer dat door Kroatië rijdt heeft dit land als eindbestemming. Voor transport op zee is de haven van Rijeka erg belangrijk, het is de meest noordelijke haven van Kroatië.

  • Bosnië-Hercegovina: (932 kilometer grens).
  • Slovenië: in het noordwesten (501 kilometer grens)
  • Hongarije: in het noorden (329 kilometer grens)
  • Joegoslavië: in het noordoosten (deelrepubliek Servië, 241 kilometer grens) en het zuidoosten (deelrepubliek Montenegro, 25 kilometer grens)

 

  Samenleving : 

Volgens de grondwet van 1990 is Kroatië een ondeelbare, democratische en sociale staat met volledige soevereiniteit. Staatshoofd is de president, die rechtstreeks voor vijf jaar wordt verkozen. Hij bepaalt de buitenlandse politiek en is opperbevelhebber der strijdkrachten. De minister-president en de andere leden van het kabinet worden op diens voorstel door hem benoemd en ontslagen. Hij kan in bepaalde gevallen de noodtoestand uitroepen. Hij is verantwoording verschuldigd aan het parlement. De wetgevende macht berust bij de Sabor, een tweekamerparlement, dat bestaat uit een Huis van Afgevaardigden, waarvan de leden  voor vier jaar worden verkozen, en een Hogerhuis met 68 indirect verkozen leden. Kiesrecht is er voor allen vanaf 18 jaar.  Kroatië is verdeeld in 20 regio's ( soort provincies )en een hoofdstedelijk gebied. Kroatië is lid van de Verenigde Naties en een aantal suborganisaties van de VN, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en sinds 1996 van de Raad van Europa .

  Economie : 

De economie van Kroatië stabiliseert na een veranderingsproces van gestuurde naar vrije economie en de gevolgen van de oorlog. De economische groei is met 2% over 1995 nog bescheiden en de werkloosheid ligt met 17% hoog, maar de inflatie is gering en de overheidsschuld relatief beperkt. De landbouw biedt 5% van de bevolking werkgelegenheid en draagt 13% aan het BNP bij. In de industrie is 40% werkzaam, goed voor een bijdrage van 25% aan het BNP. Koploper is de toeristische sector met 55% van de werkgelegenheid en een bijdrage aan het BNP van 62%. De landbouw doet het vooral in Centraal - Kroatië goed en omvat de verbouw van granen, suikerbieten, aardappelen en fruit. In de kuststreek worden citrusvruchten, druiven en vijgen geteeld. In het bergland komt veeteelt voor. Kroatië wint jaarlijks ongeveer twee miljoen ton aardolie en evenveel aardgas, vooral in het Save - Drava- basin. Voor de energievoorziening kan het land op deze voorraden natuurlijk ook waterkracht  terugvallen.

  

Handel & industrie:

 

De industrie is vanouds van grote betekenis. Van belang zijn voedingsmiddelen, textiel, scheepsbouw en de chemische industrie. De export bestond in 1995 voor 22% uit chemische producten, 20% kleding en schoeisel, 8% aardolie, 7% schepen en 6,6% voedingsmiddelen. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland, Italië en Slovenië .

 

 

Verkeer:

Kroatië is de schakel tussen Centraal- en Zuid-Europa. Het wegennet omvat ongeveer 25.000 km. Hiervan is 350 km. autosnelweg. Het spoornet omvat 2698 km. De scheepvaart is van groot belang. Kroatië telt 350 grote en kleine havens. De grootste havens zijn Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split en Dubrovnik. Er zijn acht moderne luchthavens en vele sport- en toeristenvliegvelden. Croatia Airlines voorziet in binnen- en buitenlandse vluchten. U kan in juli en augustus heel goedkoop vliegen naar Rijeka ( de luchthaven is op het eiland Krk en vanaf de luchthaven met de shuttlebus naar Rab . Voor een vakantie op de eilanden voorziet Jadranlinija veerboten voor een verbinding met het vasteland.

Klimaat :

Het klimaat varieert van mediterraan langs de kust tot een continentaal klimaat in het binnenland. Aan de kust zorgt de wind voor een verkoelende bries in de zomer. De temperatuur schommelt gemiddeld tussen de tien ( winter ) en zesentwintig ( zomer ) graden Celsius. In het binnenland kan het in de winter bitterkoud zijn. Aan de kust schijnt de zon volop.

Bevolking:

Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Kroaten, een volk van gemengd Iraans-Gotisch-Slavische oorsprong, die na de migraties van Ostrogoten, Avaren en Slaven (begin 7de eeuw) hun etnische identiteit verwierven en taalkundig tot de Slavische volken behoren. Veel kroaten wonen in het buitenland, de meeste als gastarbeiders (naar schatting een kleine 900.000). Ca. 55% van de bevolking woont in de steden. 

Religie :  

De Kroaten zijn overwegend rooms-katholiek ( ca. 87% ).

 Fauna & Flora : 

23 % van de bodem van Kroatië is bedekt met bossen. De grootste variatie aan planten is te vinden in het Velebit gebergte. Hier komen meer dan 2700 verschillende soorten planten voor. De bedreigde edelweiss is daar nog te bewonderen. In centraal-Kroatië komen nog wolven en beren voor. De eilanden zijn aan de zijde van het vasteland vaak kaal en dor, maar aan de andere zijde vindt men vaak echte pareltjes, zeer vruchtbaar en groen, met vele baaien en inhammen met kleine zandstrandjes en mooie ankerplaatsen. Kroatië heeft ook  zijn  8 natuurparken:

 

De Brijuni-eilanden : website van Brijunipark

De Brioni-eilanden (Kroatisch: Brijuni) of Brionische eilanden liggen voor de westkust van Istrië, Kroatië tussen Rovinj en de havenstad Pula. De eilandengroep bestaat uit twee grote (Veli Brioni en Mali Brioni) en tien kleine eilanden en is in zijn geheel uitgeroepen tot Nationaal Park Brijuni. De eilanden zijn per boot bereikbaar vanuit Fazana.

De Joegoslavische leider Tito had op Veli Brioni zijn zomerresidentie. Hij ontving hier vele staatshoofden en filmsterren (onder wie Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida). Met de exotische dieren die hij van hen cadeau kreeg, vormde hij een safaripark op Veli Brioni, dat nu nog steeds bestaat. Daarnaast is een groot deel van de noordzijde van Veli Brioni gecultiveerd tot golfbaan en wordt er al sinds 1893 polo gespeeld .

Bezienswaardig zijn de overblijfselen van een Byzantijns castrum, een nederzetting met fortificaties.

Vanaf de Gospina baai bij de haven gaat een treintje naar de oostkant van Veli Brioni. Hier staat een Oostenrijks fort uit de 19de eeuw genoemd naar admiraal Wilhelm von Tegetthoff. Ook is er bij de haven nog een museum en de Sint Rochuskerk.

De meren van Plitvice: website van de meren van Plitvice

Hier zijn 16 meren met elkaar verbonden door prachtige watervallen. Dit grootste en bekendste Nationale Park van Kroatië ligt in het binnenland en is goed te bereiken vanuit zowel Zagreb als de kust. Dit UNESCO- monument bestaat uit een bosrijke omgeving met daarin 16 meren dit trapsgewijs aflopen, soms met een klein, soms met een groot hoogteverschil. De watervallen zijn dan ook op sommige plaatsen spectaculair.

De watervallen van Krka: website van de watervallen van Krka

Een  wondermooi natuurpark rondom de rivier Krka in de buurt van Šibenik. De Skradin waterval met 17 verdiepingen met een gezamenlijke hoogte van meer dan 45 meter . In de rivier is er danig gebruik gemaakt van de natuur en waren er vroeger op verschillende plaatsen wastobben ingepland. In de rivier ligt er ook een klein eiland Visovac genoemd , met daarop een klooster uit de veertiende eeuw. Na het meer van Visovac stroomt de rivier Krka over de 25 meter brede waterval van Roški Slap om daarna door de canyon van de hoogtes van Kistanje en Miljevac te vloeien.

Kornati-eilanden: website van de Kornaten

De eilanden strekken zich uit langs het centrale deel van de Kroatische Adriatische kust. Met hun immense natuurlijke schoonheid, diverse kusten en bewaard marien ecosysteem, werd het grootste deel van de Kornati eilanden uitgeroepen tot een nationaal park in 1980. Het Nationaal Park Kornati telt ongeveer 220 km2 en bestaat uit 89 eilanden, eilandjes en riffen. Het Nationaal Park Kornati is vernoemd naar het grootste eiland binnen de groep - Kornat. Vegetatie op de eilanden is minimaal, waardoor de eilanden een kaal uiterlijk hebben. Niettemin, op de rotsen bloeit er nog plantelven. Naast het kristalhelder water, kunt u ook allerlei riffen, schaaldieren en vele soorten vis ontdekken.

De Kornati eilanden waren in de prehistorie bewoond; vermelde vondsten van stenen bijlen aan de onderkant van de heuvel Pasinka op de eilanden van Kornati bevestigen dit . De Kornati eilanden waren een frequent doelwit voor indringers en dieven, van de Romeinen en de Venetianen om de aristocratie van Zadar. Hoewel nu de Kornati eilanden alleen bevolkt zijn tijdens de zomermaanden . U vind er veel  oude ommuurde velden en oude vissershuisjes verspreid over de vele eilanden in afgelegen inhammen. Er is geen elektriciteit of zoet water bronnen op de eilanden.

De Kornati eilanden zijn een waar paradijs voor zeilers, duikers en iedereen die wil genieten van ongerepte en prachtige natuur. Er zijn 20 restaurants op de Kornati eilanden die vis-specialiteiten serveren. U kunt de Kornati eilanden bezoeken per boot (als u in het bezit bent van een boot of er een huurt), of middels georganiseerde bootexcursies aangeboden door reisbureaus. Voor meer informatie kunt u terecht bij het openbare bureau "Nacionalni Park Kornati" in Murter. Het park ligt op ongeveer zeven nautische mijlen van het eiland Murter.

Risnjak gebergte: website van het Risnjak gebergte

Het park is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken en te genieten van de vele weiden, bronnen, beekjes, rivieren en prachtige heuvels en bergen. Wat het park zo bijzonder maakt is de unieke combinatie van vier verschillende klimaten; het milde Adriatische zeeklimaat, het strenge alpine klimaat, het continentale klimaat van Pannonië en het frisse bergklimaat van het Dinara gebergte. Je vindt er een overvloed aan flora en fauna die typerend zijn voor iedere klimaatsoort en die in het park in harmonie met elkaar leven.

Risnjak ligt in het noord-westen van Gorski Kotar, in de buurt van de stad Rijeka.

Je kunt het park bereiken via de snelweg A6 (Rijeka – Zagreb). De hoofdingang ligt in Crni Lug.

Hier vind je alle ingangen op een rijtje:

  • Delnice – Crni Lug (vanuit het oosten) – er zijn drie ingangen voor auto’s naar de vallei van de Kupa rivier: Razloge, Kupari en Hrvatsko
  • Platak – Snježnik (vanuit het westen)
  • Gornje Jelenje (vanuit het zuiden) – via de weg door het bos naar de vier ingangen in het westelijke deel van het park: Vilje, Cajtige, Lazac en Šegina
  • Gerovo – Larmina Bajta (vanuit het noorden) – vanaf het kruispunt Vrsićko krizanje in het noord-oosten naar Žauharova Bajta.

Toegangsprijzen

De prijs van een toegangskaartje voor volwassenen is 40 kuna en voor kinderen 20 kuna.

Het is niet verplicht om een kaartje te kopen maar omdat het onderhoud van het park gefinancierd wordt door de verkoop van toegangskaartjes, worden bezoekers vriendelijk verzocht om een kaartje te kopen en daarmee hun steentje bij te dragen aan het behoud van het park.

Paklenica :website van het Paklenicapark

Paklenica is een prachtig nationaal park in het Velebit gebergte. De ingang bevindt zicht in het plaatsje Starigrad Paklenica. Er zijn diverse activiteiten te ondernemen zoals mountainbiken, bergbeklimmen en wandelen. Wandelroutes zijn er legio en je kunt een wandeling maken zo lang maken en zo ver je maar wilt. De populairste wandeling is de Velika Paklenica educatieve route.

De Velika Paklenica wandeling heeft de volgende herkenningspunten: Velika Paklenica kloof – de rots Anica kuk  –  Lugarnica berghut – Paklenica berghut.(+/- 2 uur enkele weg). Een alternatief is vanaf Anica Kuk de route naar de druipsteengrot Manica Pec (40 min.) te lopen. Of uiteraard deze er nog bij te doen. Deze grot is beperkt geopend  (check hiervoor de website). De route is goed bewegwijzerd en niet heel erg zwaar ondanks een behoorlijke klim in het begin. Er zijn ook borden voor de bergbeklimmers. Deze zijn anders van kleur en vorm.

De wandeling door de Velika Paklenica kloof naar Anica Kuk is het meest spectaculaire deel van de route. Je bereikt Anica Kuk na ongeveer 50 minuten lopen. Je loopt hier via aangelegde rotspaden omhoog en ziet onderweg kleine watervalletjes en prachtige uitzichten op de kloof. Je bereikt vervolgens een bospad dat leidt naar Anica Kuk. Hier is het eerste herkenningspunt en kun je besluiten of je verder gaat en welke variant je dan gaat lopen. De wandeling naar de berghut levert nog een paar mooie vergezichten op die je met name goed ziet als je terugloopt.

Het nationale park is het best te bezoeken in de ochtend. Dan ligt de kloof in de schaduw en is de beklimming goed te doen. Daarnaast is het licht dan het mooist.

Hoe kom je er ?

Vanaf de snelweg A1 neem je de afslag Starigrad Paklenica. Het park wordt goed aangegeven. De hoofdingang ligt in Starigrad Paklenica. Je betaald hier aan de kassa en rijdt dan nog even door naar de parkeerplaatsen.

De Velika Paklenica wandeling is goed te doen met kinderen. Ze moeten wel van wandelen en omhoog lopen houden. Met name in het begin is het een behoorlijke klim. We hebben veel kinderen echter de route zien lopen. Er zijn geen hekken, dus hou ze wel in de gaten. Een buggy is geen optie in Paklenica. Neem voor de jonge kinderen een buik- of rugdrager mee.

Het eiland Mljet: website van het eiland Mljet

Nationaal Park Mljet ligt op het eiland Mljet, vlakbij Dubrovnik in Zuid-Dalmatië. Je kunt Nationaal Park Mljet bereiken met de veerboot vanuit Dubrovnik of met een van de vele toeristen charterboten die varen vanaf Korčula, Hvar en Split.

De boten gaan aan land in Pomena en Polač op het eiland Mljet. Er is ook een veerboot die naar Sobra vaart (de hoofd-haven op het eiland) maar dan heb je wel een auto nodig om het park te bereiken.

Er zijn drie ingangen naar het park; Crna Klada, Pomena en Polače. De plaatsjes Pomena en Polače zijn met de beroemde zoutmeren in het park verbonden via bospaden.

De zoutwatermeren in het Nationaal Park Mljet zijn een uniek fenomeen in de wereld. Ze zijn ongeveer 10.000 jaar oud en vroeger waren het zoetwatermeren. Door de eeuwen heen zijn ze in verbinding gekomen met de zee via de Baai van Soline en sindsdien is het water zout.

 

 De Kaart van de nationale Parken :