De Stad Rab :

De stad Rab is bekend om haar 4 kerktorens en ligt als een schip in zee , aan de ene zijde heeft men de grillige oevers behouden, en heeft men zo een mooie maar kronkelige wandelweg gecreëerd. Aan de andere zijde heeft men de oevers mooi betegeld en zo een lange rechthoekige haven aangelegd. In deze haven vinden vele schepen een ligplaats, als men de haven binnenvaart liggen aan bakboord  de vissersschepen en de toerboten afgemeerd, aan stuurboordzijde bied een goed uitgeruste jachthaven plaats aan de zeil - en plezierboten. Aan het marktplein gaat een brede trap omhoog , eens boven gaat men naar rechts door de traliepoort nog een trap op en komt men op de oude stadswal , vandaar heeft men een prachtig zicht over de ganse stad .

In de stormige tijden van de geschiedenis van Rab heeft de stad verschillende namen gekregen , meestal veranderde naam mee met de toenmalige bezetters van Arbe, Arbia, Arbiana. De Illyriërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetiërs, Hongaarse en tot slot de Kroatische heerser hebben hun sporen achtergelaten in de stadsmuren, kerken, portalen en vorstenhuizen. De oudstad Rab (Felix Arba) bestaat al meer dan 2000 jaren als Municipium (stad met eigen bestuur), daar zijn de bewoners dan ook zeer fier over. In de jaren 1449 en 1456 werd de stad Rab getroffen door de pest , dit deed het aantal inwoners tot meer dan de helft slinken.

 

 

 

Crkva sv.Marije: Kathedraal Van de Heilige Maria:

Dit schitterende Romaanse bouwwerk werd in 1177 door paus Alexander III gewijd. De gevel vertoont afwisselend lagen roze en witte steen en boven het portaal prijkt een gebeeldhouwde Kruisafneming door Petar Trogiranin uit 1514. Een bezoekje binnen in de kerk is de moeite waard. Daar ziet u een mooi doopvont van dezelfde beeldhouwer uit 1497 en een veelluik van Paolo Veneziano uit 1350 op het altaar. De drie beuken van het interieur worden van elkaar gescheiden door zuilen. Het priesterkoor wordt opgeluisterd door een prachtige altaarhemel met marmeren zuilen en op het hoofdaltaar, omgeven door een rijkversierd houten koor, staat een 12de eeuwse reliquiarium met de overblijfselen van Sint Christoforus , de beschermheilige "de Heilige Christopher" heeft  in de elfde eeuw zoals de legende vertelt de stad tegen de Italiaanse Noormannen beschermd.
 

Zvonik sv.Marije: Kerktoren Van de Heilige Maria:

De klokkentoren uit de 12 de eeuw staat 70 meter van de kerk is meteen ook de hoogste toren van de stad Rab. Hij is gebouwd op de resten van een Romeins bouwwerk. De toren heeft vier verdiepingen met klassiek-Romaanse raamopeningen. Op iedere verdieping krijgen de ramen er een boog bij. Een octagonale punt met balustrade maakt de 25 m vol die de campanile hoog is. Bovenop is een kruis met vijf kleine bollen geplaatst. In de hoogste bol bevinden zich relikwieën van enkele heiligen.
 

Benediktinski samostan i crkva sv.Andrije: Andreaskerk en -klooster: 

Deze kleine kerk hoort bij een benedictinessenklooster dat in 1118 werd gesticht. De Romaanse klokkentoren , de oudste van Rab is 13de eeuws en heeft een klokkenstoel  met driepasvensters, is één van de vier markante kerktorens van Rab. De hoogte van de elke  kerktoren staat eveneens symbool voor de gemiddelde dagtemperatuur van de vier seizoenen.

 

 

 

 

 

Trg slobode: Het plein van de vrijheid:

Een pleintje tegen de stadswallen aan. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee en even genieten in de schaduw van de bijna 100 jarige boom. Er gaat ook een trap naar de mooie wandelpromenade langs de zee.

Crkva sv.Justine: Justinakerk en -klooster:

De kerk en het klooster, bestemd voor nonnen uit de niet - adelijke familie's, zijn gewijd in 1578. De klokkentoren met zijn uivormige koepel dateert uit 1672. De kerk huisvest nu een museum voor Gewijde Kunst, met een crucifix van de koning Koloman uit 1112 en een 12de eeuwse reliquiarium van de schedel van  Sint Christoforus, de beschermheilige van de stad. Op zijn schedel prijkt er een prachtig diadeem. Ook ziet u er schilderijen op linnen en hout, waaronder een veelluik  van Paolo Veneziano uit 1350 en evangeliaria en verluchte boeken in glagolitisch schrift
 

Crkva sv.Križa: Kerk van het Heilige Kruis:

Deze kerk uit de 16 de eeuw is de parochiekerk van Rab. Binnen zijn enkele kerkschatten uit de kathedraal te bezichtigen.

  

Zvonik, crkva i samostan sv.Ivana Evanđeliste: Johannes-de-doper-kerk(Sveti Ivan)

Vermoedelijk in de 7 de eeuw stond hier al een kerk . De resten die je nu ziet zijn van latere verbouwingen. Ze laten in ieder geval zien dat het een behoorlijk omvangrijke, drieschepige basiliek moet zijn geweest. In de eerste helft van de 19 de eeuw raakte het bouwwerk echter in onbruik , zodat alleen de Romaanse klokkentoren uit de 13 de eeuw, nu nog overeind staat.
 

Franjevački samostan sv.Antuna opata: Franciscanessenklooster Antonius Abt:

Dit klooster en de bijbehorende kerk staan achter de kathedraal aan het einde van de kaap. Het nonnenklooster werd in 1497 gesticht door de edelvrouw Magdalena Budrišić.
 
 

Loggia:

 Aan het einde van de hoofdstraat "Ulica Sredenja " , ziet u een fraaie renaissancistische Venetiaanse loggia uit het jaar 1509.en een graanopslag ( fondak ). Links ervan staat de Zeepoort ( Morska Vrata) een 14 de eeuwse poorttoren. Voorbij de poort ligt het plein.

 

Palača Nimira:Het stadspaleisje van de familie Dominis

Het paleisje uit de 15de eeuw van de welgestelde familie Dominis met gotische en  renaissancistische gevelversieringen en een ingebouwd hoofd van Jupiter uit de Romeinse tijd.
 

 

 

 

 

Het Kmrčar-park:

De oorspronkelijke weideplaats van Rab heeft  sinds de aankomst van Justus Bellia in het jaar 1883 op het eiland Rab een heel andere bestemming gekregen. De grondlegger van dit park heeft hiervoor ook een gedenkplaat gekregen in het park in het jaar  1974. Hij heeft de kale weide verandert tot het vandaag zeer mooie en rustige wandelpark "Kmrčar". In de jaren tussen 1890 en 1905 is het hem en enkele enthousiastelingen gelukt om dit park aan te planten met vele inheemse en uitheemse bomen en planten.

Vandaag de dag is dit honderdjarige park een verademing voor wandelaars in deze tijd vol met stress, men heeft er mooie wandelpaden aangelegd, die slingeren tussen het groen, op het ene moment ziet men de zee met steile kliffen, op het andere moment wandel je enkel tussen de verschillende bomen en planten, Zilverden (Pinus halepensis), Zwarte grove den (Pinus nigra), Grove den (Pinus Pinea), Cypres (Cupressus sempervirens), Zwart Es (Fraksinus ornus), Laurier, "pitospora", Kurkeik, Ceder, verschillende soorten van palmen, Agave, Cacteeën en vele andere soorten.

 

Folklore. Handboogschieten:

De inwoners van Rab hebben het oude ridderspel "boogschieten" terug tot leven geroepen . Dit spel werd voor de eerste maal in 1364 in Rab gespeeld, sinds 1995 word het jaarlijks vele malen opgevoerd, Men voert dit tafereel uit ter herinnering van de patroonheilige van de stad Rab "Sveti Christopher".Op deze dag kondigen de vlaggendragers en vele in Renaissance klederdracht geklede stadsedelen de komst aan van de toenmalige vorst aan. Op deze dagen is Rab een echt schouwspel en met een beetje verbeelding  waant men zich op dat moment  650 jaar terug in de tijd. In de middeleeuwen hebben de inwoners van Rab zich met dit wapen (handboog) verdedigd tegen de toenmalige aanvallers .De bijzonderheid van deze sport is dat de oude antieke handboog nog enkel door de "Balestrieri" beschermers van San Marino worden gebruikt.
 

U Kamporu je crkva i samostan sv.Eufemije: In Kampor de kerk en klooster van de heilige Eufemija:

In de baai van Sveti Eufemia bevind zich het franciscanerbouwwerk, het telt twee kerkjes. De Eufemia- kerk kwam al in de 8ste eeuw tot stand, de Bernardin-kerk is net als de andere kloostergebouwen uit de 15de eeuw. In het klooster is een klein museum met een sacrale en een etnografische collectie te bezoeken
 

Trg Svetog Kristofora: Plein van de Heilige Christoffel:

Op het plein van de heilige Christopher staat een fontein met twee figuren uit de mythologie. Het is het verhaal over de herderin Draga die beloofd was tot een godheid , maar verliefd werd op de passionele Kalifront. Deze godheid veranderde Draga in steen om haar te behoeden tegen de verleiding van Kalifront.
 

De Traditionele klederdracht:

Voor de dames heet de klederdracht "Kamizot" een rode wollen sjaal met groene bloemen versiert. De klederdracht van het eiland Rab ziet men alleen nog op feestdagen en huwelijken , dan vergezeld een stoet het bruidspaar door de stad. Zonder deze klederdracht is een huwelijk geen gelukkig huwelijk.

 

 

Knežev dvor: Prinselijk Paleis:

De haven en het plein vormen samen het hart van de stad Rab . Hier staat ook het Prinselijk Paleis , in de 13de eeuw in Romaanse stijl gebouwd, later in Gotische stijl uitgebreid en vervolgens in renaissancistische stijl herbouwd. Het heeft zowel Venetiaanse- gotische als rechte renaissancistische ramen . Op de binnenplaats zijn Romeinse en middeleeuwse resten te zien . Rechts van dit gebouw bevindt zich ook de havenkapitein, daar moet men zijn boot aanmelden voor het te water laten .
 

De legende van De Heilige Marin:

Meer dan 1700 jaar geleden werd de kleine Marin in Lopar geboren . Toen hij opgroeide tot jonge man leerde hij het vak van beeldhouwer, en op zoek naar werk reisde hij naar de overkant van de Adria , in de buurt van Rimini. Door zijn inzet werd hij door de gemeenschap tot Deken van het Bisdom Gaudientiums verkozen. Omdat hij het christendom verkondigde, werd hij vervolgt en moest hij zich terugtrekken op de moeilijk toegankelijke berg Titan. Daar bouwde hij een kleine kerk, waar vele gelovigen geborgenheid vonden. Op deze grondvesten is later de staat San Marino gebouwd en daar worden nog steeds de resten van Sveti Marin bewaard. Zijn standbeeld staat in een klein stadspark aan het einde van de haven in de stad Rab.

 

In Barbat bevindt zich een sarkofaag:naast de parochiekerk van Stjepana uit de 5 de eeuw. In het midden van de zijkant is in steen gehouwen, een kruis in een cirkel. Het deksel is gebarsten. In de kerk bevindt zich een waardevol kruis. Een met gestrekte armen genagelde Jezus. Aan het hoofd van het kruis de Heilige Geest , aan de rechter zijde de Heilige Maagd, aan de linker zijde de Heilige Ivan. Aan de onderzijde van het kruis het hoofd van het skelet van Adam. Het kruis is uit de zesde eeuw en is een van de tien oudste kruizen uit Kroatië.

  

Kunstliefhebbers zullen zeker interesse hebben in de oud-christelijke kerk en de oud-griekse vestiging op de berg" Sveti Damjan "

Het fort van St Kuzma en Damjan is gelegen op de berg boven Barbat. Het was opgericht in de 6e eeuw met als doel de observatie en bescherming van het Velebit-kanaal, het Barbatkanaal, Pag en een deel van de Kvarnerbaai. Het fort is te bereiken langs een steil en smal herderspad. Centraal in het fort is de kerk van St Kuzma en Damian. 
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok