Geografische ligging :

Europa, Kroatië, KvarnerbaaiBreedtegraad: tussen 44°41' en 44°51' N

Rab ligt in de Kvarnerbaai , tussen het Velibit-gebergte en de andere Kvarner-eilanden.

Tussen Rab en het Velibit-gebergte ligt het "Velibitkanaal".

Tussen Rab en het eiland Pag ligt het "Paško kanaal".

Tussen Rab en het eiland Krk ligt de "Deur van Senj".

Tussen Rab en het eiland Cres ligt het "Kvarnerić".

Kleinste afstand tussen het vasteland en Rab is 1800 m.

Rab bevindt zich in de richting van het noordwesten tot het zuidoosten.

Lengte: 22 kmBreedte: 11 km

Opp.: 90.8 Km2Inwoners: 9,500

Klimaat : 

Op Rab heerst er een "adriatisch   type " middellands zeeklimaat met aangename zomers en zachte winters. Zo een klimaat dankt het eiland Rab aan zijn bergketen Kamenjak. Deze beschut het ganse eiland tegen de koude wind vanuit het vasteland . 

Middellands zeeklimaat.

Zonuren per jaar: 2600

Watertemperatuur van Mei tot Oktober: meer dan 20° C

Gemiddelde luchttemperatuur: 16,8° C

Gemiddelde zomerse luchttemperatuur: 26° C

Winden:      

Bura:

Is een droge koude wind die blaast vanuit het noord - noordoosten tot het oost -noordoosten . In de zomer kan de bura enkele uren aanhouden, in de winter kan dat oplopen tot 14 dagen.

Jugo:

Is een warme vochtige wind die blaast vanuit het oost - zuidoosten tot het zuid - zuidwesten. De Jugo brengt meestal hogere golven en regen mee. In de zomer waait de Jugo meestal een tot drie dagen, in de winter kan hij drie weken aanhouden. Het teken dat de Jugo opkomst is zijn een kalme zee, een troebele horizon, en de golven vanuit het zuidoosten worden groter.

Maëstral:

Is een dagelijkse thermische wind die blaast vanuit het noordwesten. Deze wind waait het meeste in de lente en herfst en ook gedurende de dag.

Burin:

Is een wind die blaast in de tegenovergestelde richting van de Maëstral. De Burin waait tijdens de nacht vanuit de richting noord - noordoosten, hij is sterker voor  zonsopgang en zwakt daarna af.

 Watervoorziening :

Rab heeft de meeste natuurlijke bronnen met zoet water van alle Kroatische eilanden, meer dan 300 en voorziet zichzelf dan ook al de tijd van drinkwater. Op 11 november 1986 is er een  rechtstreekse leiding van het vasteland naar Rab onder zee aangelegd. Deze leiding was voor onvoorziene omstandigheden, maar tot op heden voldoen de bronnen van Rab zelf nog steeds.

 Elektriciteit :

 

Voor de eerste wereldoorlog bestond er op Rab een eigen krachtcentrale, die voorzag het ganse eiland van stroom. Na de tweede wereldoorlog werd een nieuwe krachtcentrale in Palit gebouwd. In 1963 is er een onderzeese kabel van het eiland Goli naar Rab aangebracht van 35 kV. In 1990 is er een onderzeese kabel van het eiland Krk naar Rab aangebracht van 110 kV.

Medische sector :

 

De eerste medische zorg wordt dag en nacht verzorgd door de Rab-kliniek "Dom Zdravlja". Voor dringende interventies op het eiland of voor het vervoeren van zieke mensen uit het eiland (naar Rijeka of Zadar), heeft de kliniek "Dom Zdravlja" verschillende ambulances. Veel gespecialiseerde artsen komen regelmatig uit andere centra (Rijeka en Senj). In samenwerking met de toeristenbureaus van Rab, biedt het effectieve en hoogwaardige bescherming van de gezondheid tijdens het toeristenseizoen in zijn eigen gebouwen, evenals de gebouwen van het toeristische dorp Suha Punta en Lopar. Dit is waar de toeristen in grotere aantallen worden gevonden.

In Rab is er een afdeling van het Clinical Care Centre in Zagreb door thalassotherapie, die zeer liefdevol de patiënten van de luchtwegen behandelt, mensen die lijden aan hartaandoeningen en herbevestigt mensen in de postoperatieve periode. Er zijn veel mogelijkheden voor samenwerking tussen toeristische organisaties en het medisch centrum voor thalassotherapie. Dit implementeert een toeristische activiteit tijdens de lage maanden van het jaar, wanneer het toeristenseizoen niet meer op zijn hoogtepunt is.

Een andere gezondheidsfaciliteit, het Rab Mental Hospital, hielp om het bestaan ​​van de inwoners van het eiland te verzekeren. Dit redelijk uitgeruste ziekenhuis, met gespecialiseerd personeel, biedt haar gasten een goede bescherming van de gezondheid.

In ieder geval moet worden opgemerkt dat er in Rab in verband met de medische zorg een apotheek bestaat van 660 jaar of ouder die sinds 1326 in functie is. Volgens de gegevens waarover wij beschikken, is deze de vierde in Joegoslavië en de negende in de wereld. Dit toont duidelijk aan dat sinds de middeleeuwen er een traditie van medische zorg is geweest die de huidige apotheek heeft geëerd om na te streven.


Buitenlandse toeristen betalen niet voor medische zorg als er een gezondheidsbeschermingsovereenkomst is gesloten tussen Kroatië en het land waarvan zij de nationaliteit hebben. Onderdanen van landen waar geen dergelijke conventie bestaat betalen de medische kosten in overeenstemming met de geldende tarieven. Ziekenhuizen en klinieken bevinden zich in alle grote steden, nooddiensten en apotheken in alle kleinere steden. Er is noodvervoer voor patiënten wiens leven in gevaar is, door de lucht (helikopter). Kroatisch grondgebied wordt gedekt door een netwerk van veterinaire klinieken en apotheken.

Een zeer goede arts (vrouw) woont in Supetarska Draga (Donja) 176. Milica Tariba dagelijks overleg .Tel 0038 551 776 587 of 0038 551 776 126. Spreekt Engels en Duits.

De dierenarts Debelić vind U in Palit. Tel. 051/  847 840

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok