Bezienswaardigheden op het eiland Rab  :

Kamenjak:

De Kamenjak is met zijn 408 m het hoogste en grootste kalkstenenbergmassief dat het eiland Rab beschermd tegen koude noorder invloeden. Van hieruit heb je een spectaculair zicht op aan de ene kant het Velebit gebergte en aan de andere kant de kortbij gelegen archipel, van de eilanden Cres, Losinj, Silba, Olib, Krk en Pag. Van op de top heb je ook het beste panoramische uitzicht over het eiland. Barbat en Banjol liggen aan de voet van de Kamenjak langs de kust en naar het zuiden het Barbatkanaal. Een bebost gebied naar het noordwesten het schiereiland Kalifront. In het center de glooiende valleien  van Supetarska Draga, Mundanije en door een kleine bergrug gescheiden Kampor. Noordoost bevindt zich het schiereiland Lopar met zijn verschillende ondiepe zandstranden. We mogen ook niet vergeten de uitzonderlijk mooie baaien van Supetarska Draga en Kampor te vernoemen.

 

 

Forest Dundo:

Het schiereiland Kalifront- Het Dundo bos op het schiereiland Kalifront is beroemd voor de steeneik . Het Dundo woud is een van de weinige goed bewaarde mediterrane bossen en is dan ook het meest imponerende bos op het eiland Rab: In 1949 werd “ Dundo” als beschermd erfgoed erkend. De Steeneik is altijd groen en kan wel 1000 jaar oud worden. Enkele van deze oudere reuzen zijn in het Dundobos bewaard gebleven.

Een open reservaat op het Kalifront schiereiland wordt beheerd door  de bos universiteit in Zagreb en dient voor wetenschappelijk onderzoek . Je vind er axis herten en moeflonschapen.

Kalifront is een schiereiland vol inkepingen en verschillende kleine baaien aan de noord-west zijde van het eiland Rab . Het is het groenste gedeelte van het eiland Rab begroeid met de unieke steeneik en is het grootste bebost gebied . De lengte is 9 km  van de kaap van Kalifront tot aan de kaap van Frkanj . De breedte is 3 km vanaf de Planka Kaap tot aan de Kampor baai. Het ligt gemiddeld 50-70 m boven de zeespiegel  met als hoogste punt Plogar op 94 m en heeft voornamelijk een lage rotskust. 

Path of Premuzic 1:

Het pad van Premuzic is gemaakt rond 1930 door Ante Premuzic, een zeer bekende architect en wegenbouwer van berg en boswegen en rivierbeheersing. Het pad begint links van de bron van  Pidok en volgt een zacht verloop. Dan bereikt het pad het beschermd " Dundo" bos, botanisch beschermd gebied.  Het kruist de asfaltweg naar  Dundo en loopt uit langs een privaat bos dat omringd is door een typische stenen muur. Het bereikt de boswachtershut van Dundo en eindigt in de baai van  Christopher. Gemarkeerd op de kaart als de nummers  9 en 10. 

 

Path of Premuzic 2:

Tussen Supetarska Draga en Lopar loopt een 5,17 km lang wandelpad. Het pad begint aan het gehucht Matkici nabij Supetarska Draga aan de de brug over de dam welke de waterstroom van Vela Draga reguleerden ligt 12m boven de zeespiegel. Het pad loopt links van de stroom Vela Draga omhoog. Eerst zijn er 4 grote barages. Zo'n 60 jaar geleden werden er treden in en rond het water geplaatst. Vandaar komt het pad op een plateau op 120-130 m boven de zeespiegel. Aan de linkerzijde  bevinden zich private percelen en aan de rechterkant is er een steeneikbos Suhanj. Hier tref je een zeer imposant exemplaar van deze steeneik aan. Het pad loopt verder tot aan het Fruga bosgebied. Voordat je aan het dorre rotsgebied komt tref je aan de linkerkant een door klimatologische factoren veroorzaakte gronderosie aan en toonaangevende vegetatie voor het behoud van zulke grond.

  

Hierover meer info op sportfaciliteiten.

Fruga :

Meer centraal op het eiland ligt het geopark  Fruga. Heel leuk om eens een quad te huren of te gaan mountainbiken , neem wel genoeg water mee want je bent al snel enkele uren weg .Met de auto niet goed te bereiken, dus parkeer je het beste de auto bij de St. Petrus kerk, de oudste kerk van het eiland. Via een oeroud steeneikenbos met grillige, sprookjesachtige bomen kom je op een open veld met veel stenen, schapen, enkele bomen. Er is een grote vallei die bij veel regen ( wanneer het al eens regent )  onder loopt, soms is er dan een kleine vijver en soms een grote vijver vol met kikkers .Prachtig !! Er is een oude stuwdam en je vind overal de genummerde platen met uitleg en de wandelpaden geven met kleine bordjes aan welke richting je uit moet en hoever is dan nog , oeffff !!!

En er is een groot erosiegebied , precies de grand Canyon in het miniatuur . Hier doen ze soms motorcross in . soms kan je er met de quad inrijden , naar gelang de regen in de winter  de grond heeft weggevaagd.  De hoge bergen in de verte zijn het vasteland van Kroatië. Er loopt een pad naar Lopar dat enkel te voet te bewandelen is. En er is een pad waar je met de quad aan de achterzijde van de Camping komt, vraag even de sleutel en je kan dan terugkeren over de camping.  Het is op Fruga altijd rustig behalve op 1 mei, een nationale feestdag, als iedereen komt om te barbecueën, muziek te maken etc.

 

Sveti Damjan:

Het fort van St Kuzma en Damjan is gelegen op de berg boven Barbat. Het was opgericht in de 6 e eeuw met als doel de observatie en bescherming van het Velebit-kanaal, het Barbatkanaal, Pag en een deel van de Kvarnerbaai. Het fort is te bereiken langs een steil en smal herderspad. Centraal in het fort is de kerk van St Kuzma en Damian. 

 

 

Sv. Eufemije:


Het klooster van St. Euphemia is gelegen aan het eind van de baai met dezelfde naam, op het gebied van Kampor. Het complex bestaat uit twee kerken, de oudere, kleine kerk van St. Euphemia, dateert uit de 13 e eeuw, maar het heeft zijn orginele vorm  bijna geheel verloren. De kerk van St. Bernardine is een kleine gotische basiliek,  de 17e en 18e eeuwse reconstructies, gesubstitueerd halfronde barok ramen voor de Gotische degenen, De kerk bevat een aantal waardevolle schilderijen, het kruisbeeld, kandelaar, een groot goed en zijdelings, een aantal inscripties en een mooie sarcofaag, kunnen worden bewonderd in het klooster.

Het kleine klooster museum toont een aantal interessante huisindustrie producten, werken van de heilige kunst, waardevolle oude boeken, waaronder vijf beroemde hymnen op perkament, een aantal voorwerpen gevonden op het eiland en die behoren tot verschillende historische perioden, en een waardevolle muntenverzameling.

De alternatieve camping Zidine:

Moe van de overladen campings, bezaaid met talloze caravans, tenten en onhandig geparkeerde auto's? En nu iets helemaal anders, wanneer jij de oase van Josip Olipa, gelegen op het noordelijke schiereiland in Lopar te zien krijgt, zal je begrijpen wat we bedoelen. Het kamp is het best bereikbaar per boot, quad , fiets of te voet.

 

Wat u hier te zien krijgt is zo intens en zuiver , smalle paden versierd met fantasierijke handgemaakte keramische vazen, de pijnbomen  begroeid met klimop en grote rode bloemen. Onder uw voeten een zacht ritselend tapijt van zand en dennennaalden, het ruiken van die speciale  geur,  een echte stimulans  om te genieten van deze aardse sferen. De alternatieve camping Zidine bevat ongeveer vijftien houten bungalows en dertig tenten.

  
 

Kruisbogenvereniging RAB:

In 1995  werden deze spelen uit 1364 door de ridders van de  kruisboogschieters club gelanceerd. In overeenstemming met de historische documenten die ze vonden, worden terug op 09 mei, Dag van de Overwinning, op 25 juni, de Nationale Stichting Dag op 27 juli, de dag van St. Christopher en op 15 augustus dag van o.l.v  Hemelvaart gehouden. De kruisboog is de middeleeuwse kruisboog waarmee de inwoners in de 11e Eeuw, de stad verdedigde tegen hun vijanden. De galeien, die hebben deelgenomen aan de beroemde Slag bij Lepanto, waren gewapend met deze kruisbogen. Het doel van de vereniging is de vernieuwing van het cultureel en historisch erfgoed en het bevorderen van het toerisme op het eiland en in het land. Deze club van  kruisboogschieten te Rab is het kenmerk van het eiland Rab, die niet alleen nationaal, maar ook in Europa bekend is, vooral omdat de vereniging met haar nationale en internationale optredens  een promotie zijn voor het eiland.

Wanneer de Hoge rechter zijn teken geeft worden de spelen geopend. Na vastgelegde rijhoogtes spannen de schutters hun bogen op en worden de pijlen afgeschoten richting het doel. Na de afvalronden strijden op het einde de twee beste om de overwinning. De beste schutter is diegene die zijn laatste pijl het dichtste bij het middelpunt heeft geschoten. De kruisbogen worden bediend van op een standaard, daar de boog 25 kilo weegt. Daar komen dan nog de loodzware middeleeuwse kostuums bij: geen wonder dat de schutters op het einde baden in het zweet. Deze antieke kruisbogen zijn een echte bijzonderheid. Buiten Rab worden ze enkel nog gebruikt op de optreden door de Balestrieri van San Marino. Daar San Marino de partnerstad van Rab is geworden, waren zij een grote hulp in de aanvangsjaren van de Fjera.

 

Rapska Fjera: Drie dagen Middeleeuwen:

In het jaar 1358 bevrijden de  inwoners van Rab zich dank zij hun dappere kruisboogschutters van hun verdrukkers vanuit Venetië. Dit was toen al een grondige reden om een jaarlijkse viering te plannen van 25 tot  en met 27 juli. De Rapska Fjera is de dag van vandaag een van de indrukwekkendste vieringen van heel de Adriatische kust en omstreken.

Het Trg Sveti Kristofor : Plein van de Heilige Christopher: is dan niet meer te herkennen. Waar anders de modieuze geklede dames achter hun souvenir standen staan, speelt dan een middeleeuws spektakel af. Het kleine charmante stadje Rab heeft zich dan omgetoverd: Het is net als 650 jaar door een tijdmachine terug geteleporteerd worden ,in deze periode is de geschiedenis hier echt tastbaar. Hier kan men zich echt inleven, aanraken, proeven, beleven hoe het destijds was. Het zijn de feestdagen tussen 25 en 27. Juli, de Heiligen Feestdagen van ( St. Jacobus, St. Anna en St. Christopher). De spelen worden officieel geopend door de Prins van Rab. Begeleid door fanfaren word de vlag van de stad gehesen.

Wie voor de eerste maal de Rapska Fjera meemaakt, heeft de indruk dat hij zich in de middeleeuwen bevind. De ganse stad is een echt schouwtoneel. Meer dan 300 gekostumeerde inwoners van Rab laten ons door handwerkers meegenieten hoe het leven toen was en hoe er gewerkt, gegeten en gevierd werd. Drie dagen lang kunnen wij onze moderne technologie even terzijde plaatsen en meeleven hoe zwaar het leven was voor alle inwoners op Rab toen alles nog handenarbeid was.

Wol word gesponnen, linnen geweven, geld geslagen, brood en keramiek gebakken. Op de zee word vis gevangen op de aloude wijze van toen. In grote vaten worden de druiven geperst, er worden geiten gemolken, en manden gevlochten. De stad is een middeleeuws schouwtoneel in al zijn glorie en iedereen viert mee. Zelfs de kinderen dragen de middeleeuwse kostuums.

De Fjera is niet enkel een toeristisch schouwtoneel. Maar de inwoners van Rab vieren met hun drie daagse feest hun onafhankelijkheid. Zo verkregen zij de titel van Municipium en vierden het in 1364 met een groot ridderspel. Tot 1852 werden de feestdagen op Rab op dezelfde wijze gevierd.

 Tijdens deze dagen waren alle activiteiten van het gerecht stopgezet , en alle mensen die met het gerecht in negatieve zin te maken hadden, waren gedurende 2 weken vrij om de stad te betreden of te verlaten. Door deze specifieke reden verbood de Bisschop van Krk de viering van de Rapska Fjera in 1852: Als reden gaf hij op dat het volk teveel uit de bol gingen. Enkel door het gezelschap van de Kruisboogschutters van Rab werden de spelen terug geopend in 1995.

 

Bezienswaardigheden rond het eiland Rab:

( dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de verschillende mogelijkheden )

 

Goli otok :

(letterlijk het naakte eiland) is een eiland gelegen in de Adriatische Zee, voor de kust van Kroatië tussen de eilanden Krk en Rab en het vasteland. Het eiland strekt zich uit over een oppervlakte van 4,7 km². Het is een guur en onbewoond eiland waarop amper vegetatie aanwezig is. Van daar de naam het "naakte eiland" .

Tijdens de Eerste Wereldoorlog richtten de Oostenrijkers op het tot dan onbewoonde eiland een kamp voor Russische krijgsgevangenen in.

In het naoorlogse Joegoslavië werd reeds in 1946 op Goli Otok een gevangenenkamp ingericht voor binnenlandse politieke tegenstanders. Vanaf de zomer van 1948 (Tito's breuk met Stalin) werden er overwegend communisten geïnterneerd, die beschuldigd werden van stalinistische Komintern-sympathieën.

Vanaf 1949 werd het eiland officieel een gevangenis en strafinstelling (dwangarbeid). Het eiland werd bewaakt door patrouilleboten die om het eiland en langs de kust voeren om ongenode gasten weg te jagen en op afstand te houden. Goli Otok was strikt geheim. Na WOII vertrokken 2000 mannen, communisten, uit het Italiaanse Monfalcone naar Joegoslavië om het land mee te helpen opbouwen. Na Tito's breuk met Stalin werden de mannen gedeporteerd naar Goli otok. Zowel Italië als Joegoslavië hebben aan deze gebeurtenis geen ruchtbaarheid gegeven. mede door het literaire werk van Claudio Magris is deze bijzondere episode in de belangstelling komen te staan.Sinds 1989 is het eiland weer toegankelijk voor bezoekers.

Sveti Grgur :

Is een onbewoond eiland in Kroatië, aan de kust van de Adriatische Zee in de buurt van het eiland Goli.
Het eiland is 6,37 km2 en is 4,2 km lang. Het hoogste punt is 225 m. In een baai van St. Grgur  komen  de herten naar  het strand en laten zich voederen door toeristen. Dus vergeet niet om oud brood of sla mee te brengen.
Sveti Grgur is  populair bij watersporters, heeft prachtige baaien, stranden en dennenbossen. In juni, de tijd van de honing kan u de imkers aan het werk zien. De honing is zeer lekker en van goede kwaliteit. In augustus kunt u hier verse vijgen komen plukken.

 

 

Zavratnica:

De zoetwaterbaai Zavratnica is een paradijs op aarde. Het bevind zich rechts naast Jablanac waar men de overzet neemt naar het eiland Rab. Voor de snelle bootbezitters even deze tip; vaar niet te snel voorbij want op een te grote afstand van het vasteland vaart men snel voorbij de ingang van deze zoetwater fjord.

 Als men de baai invaart moet men natuurlijk zijn snelheid aanpassen . Het is een baai die zo een negenhonderd meter landinwaarts kronkelt , met zeer helder water . Aan de linkerzijde heeft men in de oorlogsjaren een overzetboot laten zinken . Deze ligt ongeveer 5 meter diep en is natuurlijk prachtig om naar te duiken of te snorkelen . Op het einde van de baai mondt een onderwaterbron met zoetwater uit met ijskoud water vanuit de bergen . Dit water mengt zich met het warmere zoute zeewater en dat geeft een speciale mengeling . 

Men kan vanuit Zavratnica een mooie wandeling maken naar Jablanac over een zeer mooi pad langs de rotsen en de kust . Of men maakt een wandeling naar het dorpje Zavratnica door de bergen. Dit is een natuurpark en er moet een minieme inkom betaald worden.

Individuen:
dagkaart: 15 kuna / 2,08 €
drie dagen: 30 kuna / 4,16 €
zeven dagen: 50 kuna / 7 €
Kinderen tot 7 jaar: gratis toegang

Georganiseerde groepen toeristen:

10 kuna/ 1,40 € / per persoon 

 

 Eiland "Krk":

Het eiland Krk is het grote eiland ten noorden van Rab. Vanuit het vasteland heeft men een brug aangelegd naar Krk. Dit eiland is meer toeristisch dan Rab door deze verbinding en heeft voor mij wel iets van zijn charme verloren.

Op Krk bevindt zich de internationale luchthaven van de stad Rijeka. Deze is vooral van belang als luchthaven voor toeristen die het Kvarnergebied bezoeken, u kan het goedkoopste vliegen vanuit Charleroi met Tuifluy en met Berlinair vanuit Keulen vanop de parking van de luchthaven vertrekken er transferbusjes naar Rab 25 euro per persoon en per rit ( wel op voorhand te reserveren).
 

Men kan de kustweg vermijden door deze brug te nemen, over Krk te rijden en dan de overzet te nemen vanuit Valbiska naar Lopar. Deze overzetboot vaart maar enkele  keren per dag en is meer dan dubbel zo duur.

De stad Krk is zeker een bezoekje waard met de boot, men kan er werkelijk mooie wandelingen maken door de kleine straatjes en in de vele winkels vinden we dan weer andere zaken als op Rab. Men kan hier ook tanken in de haven met de boot.

De haven Punat heeft ook zijn charmes en zeker door het eilandje  Košljun in het midden van deze haven ( hieronder meer info  )

 

 Košljun :

Is een klein eiland in Puntarska Draga baai voor de kust van Krk, tegenover Punat. Het is ongeveer 300 meter in diameter en heeft een oppervlakte van 6,5 hectare, maar is rijk aan vegetatie. De enige bewoners zijn een groep van Franciscaanse monniken in het klooster van St. Mary's.

De oudst bekende nederzetting op Košljun was een Romeinse villa rustica behoren tot een grondeigenaar van de Romeinse nederzetting op Krk (Kroatisch: Curicum). De volgende harde bewijzen van bewoning is een proces-verbaal vanaf 1186 impliceert het bestaan van een Benedictijner abdij gebouwd op zijn grondvesten. Dit werd verlaten in 1447, en de Frankopans verhuisde in Franciscanen in hun plaats. De huidige kerk werd gebouwd door de Franciscanen in 1480. De Benedictijnen verbleven op het eiland tot de 15e eeuw. Na de dood van de abt Dominik, een Venetiaans priester hield de titel van abt van Košljun, en het eiland werd verlaten.

Eiland "Cres":

Eiland Cres in Kroatie is het noordelijke hoofdeiland van de Cres-Lošinj archipel. Met een oppervlakte van 405 km2 is het samen met Krk het grootste eiland in de Kroatische Adria en met zijn lengte van 66 km de op één na langste na Hvar.
No stress - goede verbindingen voor een goede reis
Cres kan bereikt worden via twee veerverbindingen: Valbiska-Merag (via Krk) en Brestova-Porozina (via Istrië).
Glorious en gevarieerde landschappen
De kustlijn van 248 km in het westen en zuiden van het eiland herbergt prachtige baaien en stranden. De noordelijke en oostelijke kustlijn bestaan uit steile rotswanden.

De hoogste toppen op het eiland (Gorice, 648 m en Sis, 638m) openen een magnifiek uitzicht over de hele Kvarner en de buureilanden. Je kunt naar de top klimmen, maar ook gewoon de paden over het eiland bewandelen. In beide gevallen adem je de heerlijke geuren in van de meer dan 1300 verschillende plantensoorten op het eiland, waarvan er veel endemisch zijn. Je kunt ook het vogelreservaat bezoeken. Cres is een van de laatste locaties in Europa waar de vaalkopgier nog voorkomt.

Het Vrana-meer middenop het eiland is de enige bron van drinkbaar water voor de bewoners en toeristen op de hele archipel. Het meer is een bijzonder natuurfenomeen. Het water staat hoger dan de zeespiegel, maar ook dieper dan de zeebodem, op 74 m diepte.

Een 11 m brede doorgang scheidt de eilanden Cres en eiland Lošinj. Een beweegbare brug verbindt de beide eilanden weer in Osor.
De noordpunt van Lošinj is met Cres verbonden via een kleine, beweegbare brug. Met een lengte van 31 km is het het een na grootste eiland van de archipel. Het eiland kan zich met recht beroemen op zijn weerbarstige kustlijn. Met zijn talloze baaien en zijn kristalheldere zee is het een waar paradijs voor schippers.
Een maritieme traditie en micro-klimaat oase
Lošinj kan bogen op een lange traditie in de zeevaart. De vele zeelui van het eiland brachten van hun verre reizen allerlei exotische plantensoorten mee. Met zijn meer dan 1200 plantensoorten kan eiland zich met recht roemen op de bijnaam "welriekend eiland van vitaliteit". Het hele eiland is in feite een microklimatologische oase. De stadjes Mali Lošinj en Veli Lošinj werden vanwege de weldadige klimatologische effecten al in 1892 uitgeroepen tot mediterraan kuuroord, waar personen met ademhalingsmoeilijkheden en allergieën werden behandeld.

Een gebeurtenis van enorm belang was de vondst van een antiek beeld van een atleet van de beeldhouwer Apoxiomenus uit de tweede of eerste eeuw voor onze jaartelling. Het was een Belgische toerist die het beeld toevallig op de zeebodem bij het eilandje Orjule vond.

In de wateren rond Lošinj komt de dolfijn veel voor. Grote kans dat je hem tegenkomt op een boottochtje naar de omliggende eilandjes. Daarom zijn de wateren rond Lošinj ook uitgeroepen tot dolfijnenreservaat.
Lošinj kent een lange en rijke geloofstraditie; verder zijn er het jazz festival en de bekende Muziekavonden van Osor- alles bij elkaar een culturele schatkist die erop wacht geopend te worden.


Cres is met de eilanden Krk en Prvić de laatste locatie waar de vaalkopgier in Kroatië nog voorkomt. In het plaatsje Beli staat het ecologische onderzoekscentrum voor milieubescherming „Caput insulae“. Dit centrum houdt zich bezig met de bescherming van soorten die heel acuut worden bedreigd met uitsterven. Dankzij de inspanningen van het centrum is de habitat van de vaalkopgier op Cres uitgeroepen tot beschermd vogelreservaat. Eigenlijk zijn er twee, beiden aan de oostkant van het eiland. Vaalkopgieren zijn roofvogels die leven van de overblijfselen van grotere dieren die al dood zijn, op Cres vooral schapen. Hun snavel is gebogen, waardoor ze gemakkelijk vlees kunnen afscheuren. Hun poten en klauwen zijn recht, zodat ze daarmee zelf geen buit kunnen vangen. Het is een van de grootste vliegende vogels. Ze worden 93 tot 110 cm hoog, 7-12 kg zwaar en hun vleugelwijdte is 235-290 cm.

Gieren zijn tedere levenspartners. Ze blijven tot het eind van hun leven bij hun partner. Ze leven in kolonies met 2, 3, 5 of zelfs wel meer dan honderd paren. Nesten maken en voeden doen ze samen.

Gieren maken samen zogenaamde bruilofsvluchten. Die beginnen op Cres in oktober. Je kunt dan zien hoe ze naast en boven elkaar vliegen.

Van takjes, droog gras en schapenwol wordt een nest in een rotswand boven zee gemaakt. Als het jong uitkomt wordt de binnenkant van het nest met zacht materiaal bedekt. Het wijfje legt maar een eitje per jaar, dat door beide ouders gedurende twee maanden wordt uitgebroed. Het jong blijft bijna 4 maanden in het nest en wordt al die tijd verzorgd door de ouders. Na 3 maanden begint het vogeltje met zijn eerste vluchten, meestal naar de eerste rots en weer terug. De vliegcursus duurt 2-3 maanden. Het ouderpaar leert het de luchtstroming goed te gebruiken en eten te vinden. Dan zijn de jonge giertjes er klaar voor om de hemelse hoogten te veroveren. 

 

De meren van " Plitvice" :

De Plitvice meren zijn 16 met elkaar verbonden meren tussen Mala Kapela Massief en het Pljesevica Gebergte . De Korana-rivier vormt een ketting van kristalhelder tot smaragdgroene meren, die trapsgewijs boven elkaar liggen en door de kalksteen van elkaar verwijdert zijn maar ook verbonden zijn door magnifieke en imposante watervallen.
De meren zijn omgeven door dichte dennen en sparrenbossen , waarin nog steeds beren , wolven en zeldzame vogelsoorten leven.
De bovenste meren zijn met een dicht bos omgeven, door talrijke watervallen met elkaar verbonden en rusten op een onderlaag van Dolomietgesteente, daartegen zijn de onderste meren op een basis van kalksteen. De rivieren Bijela en Crna Rijeka, die ten zuiden van het meer" Proscansko Jezero " samenkomen , bevoorraden zij de meren van het nodige water. Bij de waterval Sastavci ( een hoogte van 76 meter ) in het gebied van het onderste meer vloeit het water in de rivier Korana

De bovenste meren zijn hoofdzakelijk door dolomietgesteente van elkaar gescheiden, door de afzetting van dit gesteente wat in de breedte en hoogte groeit , waardoor er kalksteen ontstaat. Die afzetting ontstaat hoofdzakelijk op plaatsen waar het water van geringe hoogte naar beneden stort . Door de afzetting van algen en mossen en de samenwerking van calciumcarbonaat. In de steile wanden van de rivier Korana zijn er 14 kalksteen- und 6 Travertingrotten (Supljara, Golubjnaca, Mracnjaca, Velika Pecina ...). 

De Plitvice Meren werden in 1949 uitgeroepen tot Nationaal Park.Door hun unieke ontwikkeling en schoonheid zijn de Plitvice Meren in 1979 op de Unesco Wereld Erfgoedlijst geplaatst. De meren zijn omringd door een prachtig landschap . In de droge kalkplateaus met weinig begroeiing kom je plotseling op onverwachte plekken water tegen, waarin de beboste hellingen worden gereflecteerd. De diversiteit en afwisseling in het gebied zorgen ervoor dat elk bezoek weer nieuwe ontdekkingen oplevert.

De uitzonderlijke schoonheid van de meren en de watervallen , het rijke planten en dierenleven, de contrasterende kleuren, de bossen en de zuivere berglucht en niet in het minst de comfortabele hotels en gezellige restaurants trekken jaarlijks vele natuurliefhebbers vanuit de hele wereld. Hier werden vroeger de filmen van Winnetou opgenomen.

De meren van Plitvice zijn voor de gasten van het eiland Rab zeker een uitstap waard. Neem s' morgens de overzet en rij richting Senj, daar volg je de wegwijzers naar Plitvice . Geniet van een dagje wandelen naast de meren en keer s' avonds terug, waar een stevige maaltijd op U zal wachten in restaurant Pivac. Vergeet niet even op de vertrektijden van de overzetboot te letten in verband met de terugkomst.

Afstanden van de meren tot de omliggende steden
•Zagreb: 140 km
•Split: 219 km (via Knin)
•Osijek: 432 km
•Rijeka: 168 km (via Senj)
•Rab: 190 km (via Senj)

 

Openeningstijden van het Natuurpark
•Winter: 9-16  uur
•Lente en herfst: 8-18  uur
•Zomer: 7-20  uur

 

 

 
sl_scrolltotop
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok